начало > новини > Българската Банка за Развитие на площад Батенберг

Българската Банка за Развитие на площад Батенберг

 Представяме ви един наскоро завършен обект в който участвахме и който ще събира погледите на минувачите в центъра на София десетилетия наред, а именно Българската Банка за Развитие на площад Батенберг, София.

Бяхме избрани от Главболгарстрой за Изпълнител на амбициозния проект на проф. д-р арх. Жеко Тилев, който си беше поставил за задача, новата надстройка на зданието да кореспондира, както със запазената стара фасада, така и с околните сгради, чрез унисон в цветовете и материалите.

 Възложени ни бяха работите по фасадното обличане от Титан-Цинкова ламарина в т.ч. носеща конструкция, както и  полагането на хидро и топлоизолации по фасада и покрив.

Най – открояващият се фасаден елемент е повтарящо се сложно ламелно изделие от Титан-Цинкова ламарина с дебелина 0,8 мм на VM Zinc, за чието производство се водихме от предоставения ни работен проект. Сложността му се състоеше от необходимите множество обработки по разкрояване, щанцоване и сгъване на 4 различни машини. Изпълнихме изделията така, че да гарантираме водоплътност  и едновременно да осъществим вентилация на фасадата преминаваща в наклонен покрив.

 

Зад прецизното производство на отделните фасадни елементи и окомплектовки стоеше нашето познаване на материала и извършеното пред производствено проектиране.

Специфично за обекта беше съща така изпълнението на системата за водоотвеждане, която инсталирахме отново с титан-цинкови улуци с дължина над 20 метра, за което се наложи да качим на покрив на обекта специална ролкоогъваща машина.


Гордеем се с изпълнената работа и вярваме, че сме допринесли за добрата визия не само на сградата, но и на цялостната архитектурна композиция на площад Батенберг в столицата